Landstede Groep

Interessante lezing voor v5 van dhr. Herschel

05-10-2017

Op woensdag 4 oktober kreeg het CCC hoog bezoek. Oud-Zwollenaar dhr. Tsewi Joseef Herschel bracht een bezoek aan onze school. Een bijzonder bezoek waarbij dhr. Herschel een lezing aan de v5 gaf over zijn leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

Dhr. Herschel werd geboren in Zwolle op 29 december 1942 als zoon van het joodse echtpaar Nico Louis Herschel en Malchen (Ammy) Weijel. In januari 1943 werd het jonge gezin Herschel gedwongen te verhuizen van Zwolle naar het getto van Amsterdam (Tugelaweg 110).

Om aan de vernietiging te ontkomen besloten zijn ouders hem toe te vertrouwen aan Nederlandse niet-joodse vrienden. In maart 1943 namen mevrouw Schwencke en haar 17-jarige dochter Christine hem vanuit Amsterdam mee naar hun woonplaats Oosterbeek. Echtgenoot Pieter Schwencke was kort daarvoor door de Duitsers met 250 andere prominente Nederlanders gegijzeld in Haaren, later in Sint-Michielsgestel. Na korte tijd besloot mevrouw Schwencke Tswi naar een veiligere plaats te brengen. Willem de Jongh, hoofd van het verzet in Oosterbeek, nam hem op in zijn gezin. Het gezin de Jongh overleefde met Tswi de zware gevechten in en om Oosterbeek tijdens de operatie Market Garden. Hun huis werd verwoest terwijl zij schuilden in de kelder. Vervolgens evacueerden zij via Apeldoorn naar Spakenburg.

In juni 1943 werden de ouders van dhr. Herschel vanuit Amsterdam op transport gesteld naar het Nederlandse doorgangskamp Westerbork. In juli 1943 werden zij naar Sobibor getransporteerd. Daar werden Nico Herschel, 27 jaar oud, en Malchen Herschel-Weijel, 24 jaar oud, onmiddellijk na aankomst vergast. Dhr. Herschel was toen 6 maanden oud.

Na een zoektocht van enkele weken vond zijn grootmoeder van vaders kant dhr. Herschel in mei-juni 1945 bij de familie de Jongh op hun evacuatieadres in Spakenburg. Zij nam haar kleinzoon zonder enige voorbereiding mee en bracht hem naar Rotterdam. Daar ging hij naar school en studeerde hij werktuigbouwkunde aan de HTS. Tot op 8-jarige leeftijd was dhr. Herschel niets bekend over zijn biologische ouders. Door toeval vond hij papieren van zijn vader, ontdekte hij wie hij was en dat zijn ouders omgebracht waren en dat hij een wees was. Dhr. Herschel ontdekte ook dat zijn vader een levenskalender voor hem had gemaakt. In deze levenskalender is in 24 beelden het leven van dhr. Herschel vastgelegd, volgens de visie van zijn vader. Het bijzondere is dat deze levenskalender vrijwel realiteit is geworden. 

Dhr. Herschel vertelde zijn indrukwekkende verhaal aan de leerlingen van v5. Zij woonden de lezing bij in het kader van het vak geschiedenis. 

 

Stel je vraag

Contact

Ons telefoonnummer: (088) 850 75 00
Ons e-mailadres: info@hetccc.nl

Ons bezoekadres:
Carolus Clusius College
Prinses Julianastraat 66
8019 AX Zwolle

Plan hier de route naar het CCC.