Landstede Groep

Leerlingen CCC maken rap voor viering 75 jaar bevrijding

06-02-2020

De vmbo-leerlingen uit klas 2 van het Carolus Clusius College hebben de afgelopen maanden deelgenomen aan het landelijke project ‘Vertel Vrijheid!’ dat bijdraagt aan de viering van 75 jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen brachten een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork en maakten een rap over vrede en vrijheid waarvoor ook een professionele videoclip werd gemaakt. Dinsdag 28 januari vond de afsluiting van het project plaats op het Carolus Clusius College met een muziektheatervoorstelling van de Konrad Koselleck Big Band en cabaretier Vincent Bijlo. Ook ging de videoclip in première.

‘Zo lang het verhaal verteld wordt’
Elk jaar staat het Carolus Clusius College stil bij de bevrijding van Nederland en Europa. ‘Dit jaar is het extra bijzonder, omdat wij in Nederland 75 jaar in vrijheid mogen leven. Omdat de overlevenden en de ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog ons steeds minder zelf kunnen vertellen, vinden we het onze taak als school om over de oorlog, de bevrijding en over vrijheid te praten met onze leerlingen. De rap die de leerlingen hebben gemaakt binnen het project ‘Vertel Vrijheid!’ heeft de titel ‘Zo lang het verhaal verteld wordt (wordt het niet vergeten)’. Het is een heel toepasselijke titel en een prachtige boodschap om uit te dragen en om bij stil te staan in dit bijzondere bevrijdingsjaar’, aldus Sevena Leijen docent van het Carolus Clusius College.

Indrukwekkend
De leerlingen kijken terug op een interessant project waarin zij veel geleerd hebben. Djanique: ‘Het project vond ik heel interessant. Ik heb dingen gehoord die ik nog niet wist over de mensen in Kamp Westerbork. Er werd bijvoorbeeld tijdens de oorlog gezegd dat de mensen die in Westerbork moesten werken weer naar huis konden. Dit was niet zo, want om de twee weken werden mensen met een trein meegenomen. We mogen heel blij zijn dat er nu geen oorlog is.’ De verhalen die de leerlingen hoorden tijdens het bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork vormden de inspiratie voor de rap die gemaakt werd tijdens het project. Het was dan ook extra bijzonder dat ze de videoclip in het herinneringscentrum mochten opnemen. Jasper: ‘Het was heel indrukwekkend, ook omdat deze plek een verhaal vertelt.’

Vertel Vrijheid!
Het project ‘Vertel Vrijheid!’ is een initiatief van 14 musea en herinneringscentra die verenigd zijn in Stichting Musea- en Herinneringscentra (SMH) 40-45. Op 14 plekken in Nederland maken scholieren een rap waarin zij vertellen over vrede en vrijheid. In elke rap speelt een voorwerp of een verhaal uit één van de SMH 40-45 musea een centrale rol. 

Stel je vraag

Contact

Ons telefoonnummer: (088) 850 75 00
Ons e-mailadres: info@hetccc.nl

Uw zoon/dochter ziek of afwezig melden? Neem dan contact met ons op via: 
(088) 850 75 50

Bezoek- en postadres
Kamperweg 1
8019 AV Zwolle

Plan hier de route naar het CCC.

Parkeermogelijkheden