Landstede Groep

Tweede plek TL3 Adviseurs van de Toekomst

23-06-2022

Op het vmbo vinden we het belangrijk dat het leren plaatsvindt in levensechte situaties en dat het leren gericht is op de praktijk. Een mooi voorbeeld daarvan in het levensechte project Adviseurs van de Toekomst van Natuur en Milieu Overijssel. Vanuit het vak Technologie en Toepassing deden vrijdag 17 juni drie adviesbureaus bestaande uit leerlingen uit TL3 mee aan dat project. Eén van de adviesbureaus sleepte met hun idee en presentatie een mooie tweede plaats binnen tijdens het eindevenement op het Overijsselse Provinciehuis.

Al een aantal jaren doen leerlingen uit TL3 mee aan Adviseurs van de Toekomst. Dit jaar kregen ze een levensechte opdracht van de ROVA. Dit in Zwolle en omstreken bekende bedrijf vroeg de hulp aan onze leerlingen om te komen met een advies over zwerfafval in en rond de rivier de Vecht.

Om echt een idee te krijgen van het probleem zijn de leerlingen een paar weken geleden op waterfietsen, kano’s, sups en bootjes door de stadsgracht gevaren. Van de ROVA kregen ze afvalzakken en -grijpers mee om afval uit de stadsgracht te vissen. Het was een leuke en leerzame (en soms natte) excursie.

De ervaringen zijn daarna bij het vak Technologie en Toepassing omgezet in prachtige ideeën. Van bijzondere prullenbakken rond de Vecht tot boten met netten of systemen rond een stuw die het plastic uit de Vecht filteren werden bedacht. Hierbij werden verschillende technologieën gebruikt en schaalmodellen geprint met de 3D-printer. Ook het presenteren van de ideeën nam een belangrijke plaats in tijdens de lessen.

De beste drie ideeën mochten uiteindelijk bij het eindevenement in het provinciehuis van Overijssel gepresenteerd worden. Provinciale bestuurders en gemeentebestuurder bogen zich over haalbaarheid en bewonderden en beoordeelden de presentaties. Ook onze opdrachtgever, de ROVA, was aanwezig om de adviezen van de adviesbureaus in ontvangst te nemen. Over al onze afvaardigingen was de jury erg tevreden. Uiteindelijk mocht het adviesbureau TZA (Toekomst Zonder Afval), bestaande uit Marlies, Lisanne, Nina en Tessa, hun idee presenteren in de finale in de Statenzaal.

Hoewel de vakjury ze de meeste stemmen had gegeven, werden ze net niet de winnaar van dit evenement. Het publiek mocht stemmen door middel van het produceren van decibels. Een leerlingenadviesbureau uit Nieuwleusen kreeg, met een enorme achterban op de tribune, net 0.4 decibel meer op de meter en ging met de bokaal naar huis.

 

De afgevaardigde leerlingen van het CCC gingen uiteindelijk naar huis met twee slagroomtaarten, een rugzak vol complimenten, trots en een enorme glimlach. Het was een mooie en leerzame ervaring.

Stel je vraag

Contact

Ons telefoonnummer: (088) 850 75 00
Ons e-mailadres: info@hetccc.nl

Uw zoon/dochter ziek of afwezig melden? Neem dan contact met ons op via: 
receptie_ccc@hetccc.nl 

Bezoekadres
Kamperweg 1
8019 AV Zwolle

Postadres
Postbus 1115
8001 BC Zwolle

Plan hier de route naar het CCC.

Parkeermogelijkheden