Landstede Groep

Verslag van Meneer Palland - studiereis in Marokko

02-11-2017

Van 18 t/m 25 oktober was meneer Palland op studiereis in Marokko. Met een groep van 14 docenten uit het voortgezet onderwijs en 3 begeleiders van de Universiteit Leiden vormden zij op zich al een bonte wereld van overtuigingen: vijf moslims, vier atheïsten, vier agnosten en vier christenen. Elke avond verzorgden zij voor elkaar presentaties, o.a. over het beeld van de Islam in ons onderwijs en over botsing van waarden in de lessituatie.

Meneer Palland heeft een presentatie verzorgd over John Locke en diens Letter Concerning Toleration (1689). In Marokko had de groep ontmoetingen met enkele van de overgebleven joodse Marokkanen: bij de onafhankelijkheid in 1956 waren er zo’n 300.000, nu minder dan 3000. Christenen vormen ook een kleine minderheid: zo’n 0,5 % van de bevolking, met een groeiende groep Afrikaanse christenen.

Het leverde interessante ontmoetingen op. Eén foto laat hier iets van zien: in Beth El, een synagoge in Casablanca, sprak meneer Palland met Dror Sinai, een Joodse percussionist uit Californië, op tournee in Marokko, geboren in Israël uit een Syrische moeder en een Jemenitische vader. Op de foto zie je hem in gesprek met één van de reisleiders: dr. Fatiha Azzarhouni, vice-directeur van de Islam Academie van de Universiteit Leiden.

De andere foto geeft een beeld van de slotbijeenkomst in Place Chouhada, het gebouw voor de Raad van de Schriftgeleerden in Rabat. De laatste vragen en conclusies konden hier worden voorgelegd aan de al genoemde Raad, bestaande uit vertegenwoordigers van Christendom, Islam en Jodendom en een vertegenwoordiger van de commissie voor de mensenrechten. Deze Raad is een adviesorgaan van de koning, waarmee deze probeert recht te doen aan de religieuze minderheden in een overwegend islamitisch land.

Op 12 december is de slotbijeenkomst in Leiden. Daar moeten de presentaties zo bewerkt en gebundeld zijn, dat ze op een website voor docenten kunnen, zodat we er allemaal ons voordeel mee kunnen doen. Meneer Palland mag de presentatie over John Locke verder uitwerken.

‘Al met al was het een fantastische ervaring die ik de komende jaren zeker bij me zal dragen in mijn lessen’, aldus meneer Palland.

Stel je vraag

Contact

Ons telefoonnummer: (088) 850 75 00
Ons e-mailadres: info@hetccc.nl

Bezoekadres
Kamperweg 1
8019 AV Zwolle

Postadres
Prinses Julianastraat 66

8019 AX Zwolle

Plan hier de route naar het CCC.