Landstede Groep

'n Wereldschool

Op het CCC vind je jouw plek. Dat doe je met aandacht voor je omgeving. In onze lessen besteden we aandacht aan de Unesco-thema’s: vrede en mensenrechten, intercultureel leren, duurzame ontwikkeling en burgerschap. Zo leer je hoe je respectvol omgaat met de wereld, maar bovenal hoe je in die wereld van betekenis kunt zijn.

Soms kijken we letterlijk over grenzen heen. Bijvoorbeeld als we op uitwisseling gaan naar het buitenland. Maar ook tijdens projecten waarbij je samenwerkt met andere leerlingen kijk je over grenzen heen. Je bent allemaal anders en samen werk je naar een eindresultaat. Al vanaf klas 1 krijg je te maken met wereldburgerschap en internationalisering.

Voorlichtingen

Check welke activiteiten we in 2024/2025 organiseren:

Wereldschoolactiviteiten

  • We gaan op reis!

    Als Unescoschool vinden we intercultureel leren en wereldburgerschap belangrijk, dus je komt tijdens je tijd op het CCC absoluut in aanraking met andere culturen. We maken dagtrips naar Unesco Werelderfgoed gebieden, naar Duitsland of naar België. En we maken langere reizen of uitwisselingen naar andere landen in Europa en we koppelen culturele en geschiedkundige onderwerpen aan deze reizen. Je stapt nooit zomaar in een bus of een trein, vooraf heb je je al verdiept in de stad of het gebied, heb je meegeholpen aan de invulling van de reis en je hebt soms zelfs al opdrachten vooraf gemaakt.

     

    Met de trein naar Milaan en Rome

  • UNESCO-school? En wat betekent dat voor mij?

    Het CCC is een UNESCO-school. Dit betekent dat we in school extra aandacht besteden aan onderwerpen als vrede en mensenrechten, intercultureel leren, duurzame ontwikkeling en wereldburgerschap. We willen je opleiden tot een burger die goed omgaat met een ander en die zorg voor de wereld heeft. Dat kun je niet alleen, dat doen wij samen, in school, buiten school en met andere scholen.

    De UNESCO-jongerenwerkgroep van het CCC

    Ook vinden we de SDG’s belangrijk. De Sustainable Development Goals (SDG's) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Hierbij kan het gaan om:
    - gendergelijkheid; over gewoon jezelf mogen zijn, of
    - om het klimaat; we scheiden afval en ruimen onze troep op, of
    - om goed onderwijs en daarvoor zit je bij het CCC goed.

    Daarnaast is het CCC een Epas-school. Europa, de Europese Unie en de democratie spelen hierbij een belangrijke rol. Je krijgt les over de verschillende landen die bij Europa en de Europese Unie horen, je leert wat een land zelf mag bepalen en wat Europa bepaalt én je leert dat je een stem hebt in de democratie.

    Ieder jaar starten we het schooljaar met een festival waarin de thema’s van Unesco en Epas naar voren komen.

    Als leerling kun je je aanmelden voor de Unescogroep of voor de debatgroep om zo jouw steentje bij te dragen aan de school.

    Zaadbommetjes maken tijdens het duurzaamheidsfestival

  • Debatgroep

    Vanaf klas 3 kun je meedoen aan de debatgroep. Debatteren helpt je om je in te leven in de denkwijze van een ander. Dat vinden wij belangrijk. Want waar je ook woont, wat je ook doet, je komt altijd mensen tegen die anders denken dan jij. Met debatteren leer je om op een respectvolle manier toch met elkaar in gesprek te gaan.

    De leerlingen uit de debatgroep organiseren alles zelf, waarbij ze altijd een beroep kunnen doen op docenten. De ouderejaars leiden de jongere leerlingen op. 

    Mila en Jolijn wonnen in 2022 de landelijke finale van Op weg naar het Lagerhuis

     

  • Wereldvakken

    In klas 1 en 2 kies je een wereldvak en bij deze vakken ga je vaak de school uit om aan een opdracht te werken. 

  • Internationalisering

    We zijn een Global Citizen-school en dankzij deze internationale contacten, organiseren we uitwisselingen met buitenlandse scholen en werken we aan projecten met scholen in het buitenland. Daarnaast gaan we ook op reis naar het buitenland.

    Als EPAS-school(European Parliament Ambassador School) bieden we lessen waarmee we politieke vaardigheden van leerlingen willen stimuleren. De Europese Unie en de democratie spelen hierbij een belangrijke rol. Je krijgt les over de verschillende landen die bij Europa en de Europese Unie horen, je leert wat een land zelf mag bepalen en wat Europa bepaalt én je leert dat je een stem hebt in de democratie.

    Ieder jaar starten we het schooljaar met een festival waarin de thema’s van Unesco en Epas naar voren komen.

    Met de klas op bezoek in Straatsburg

  • Aandacht voor de buurt

    Wereldburger zijn betekent dat je ook oog hebt voor de plek waar je woont en leeft. We zoeken naar activiteiten waarbij we in onze eigen omgeving het verschil kunnen maken. Bijvoorbeeld een opruimactie in de buurt, de adoptie van Stolpersteine in de wijk Veerallee.

  • Toekomstdagen

    Dit zijn projectdagen voor de bovenbouw vwo waarbij verschillende vakken en klassen met elkaar samenwerken. Zo ontwierpen leerlingen dit jaar o.a. een school gemaakt van plastic in opdracht van een Oegandese organisatie.

  • Internationale taalcertificaten

    Wil je uitblinken in Engels of Frans? Volg dan extra lessen Engels of Frans, waarmee je wordt klaargestoomd voor een internationaal taalcertificaatCambridge voor Engels en DELF scolaire voor Frans. Met deze certificaten ben je welkom op veel buitenlandse universiteiten.