'n wereldschool
Het CCC is een wereldschool. Dat betekent dat we je leren om verder te kijken dan alleen je eigen omgeving, om over grenzen heen te kijken. We helpen je bij de zoektocht naar wie jij bent, waar jij staat en wat je kunt veranderen in de wereld. Ver weg of juist dichtbij. Dat sluit aan bij onze christelijke identiteit: Be the change you wish to see in the world.
Soms kijken we letterlijk over grenzen heen. Bijvoorbeeld als we op uitwisseling gaan naar het buitenland. Maar ook tijdens projecten waarbij je samenwerkt met andere leerlingen kijk je over grenzen heen. Je bent allemaal anders en samen werk je naar een eindresultaat. Al vanaf klas 1 krijg je te maken met wereldburgerschap en internationalisering.
Hoe werkt een wereldschool in de praktijk?
UNESCO-school
Het CCC is een UNESCO-school. De kernwaarden van UNESCO vertalen we naar jaarthema’s en elk jaar staat een ander thema centraal. Voor dit jaar en volgend jaar zijn dat:
- Duurzaamheid (21/22)
- (On)gelijke kansen (22/23)
Naast dat we projecten doen met een link naar het jaarthema, organiseren we ook onderwijsactiviteiten in het kader van speciale dagen of jaren van UNESCO en de Verenigde Naties, zoals Paarse vrijdag.
Er is een UNESCO-jongerenwerkgroep in school die bestaat uit enthousiaste leerlingen die activiteiten in school organiseren die te maken hebben met de wereld om ons heen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Stolpersteine in onze wijk die we geadopteerd hebben. Maar ook Paarse vrijdag wordt door de jongerengroep georganiseerd.
Debatgroep
Vanaf klas 3 kun je deelnemen aan de debatgroep. Deze leerlingen regelen alles zelf, waarbij ze altijd een beroep kunnen doen op docenten. De ouderejaars leiden de jongere leerlingen op. De huidige debatgroep is erg actief en succesvol. Ze doen mee aan debatwedstrijden en eindigen regelmatig als winnaar.
Wereldvakken
In klas 1 en 2 kies je een wereldvak en bij deze vakken ga je vaak de school uit om aan een opdracht te werken. Lees meer over wereldvakken.
Internationalisering
We zijn een Global Citizen-school en dankzij deze internationale contacten, organiseren we uitwisselingen met buitenlandse scholen en werken we aan projecten met scholen in het buitenland. Daarnaast gaan we ook op reis naar het buitenland.
Als EPAS-school (European Parliament Ambassador School) bieden we lessen waarmee we politieke vaardigheden van leerlingen willen stimuleren. In schooljaar 2022/2023 geven we daar verder invulling aan.
Aandacht voor de buurt
Wereldburger zijn betekent dat je ook oog hebt voor de plek waar je woont en leeft. We zoeken naar activiteiten waarbij we in onze eigen omgeving het verschil kunnen maken. Bijvoorbeeld een opruimactie in de buurt, de adoptie van Stolpersteine in de wijk Veerallee.
Toekomstdagen
Dit zijn projectdagen voor de bovenbouw vwo waarbij verschillende vakken en klassen met elkaar samenwerken. Zo ontwierpen leerlingen dit jaar o.a. een school gemaakt van plastic in opdracht van een Oegandese organisatie.
Internationaal taalcertificaat
Wil je uitblinken in Engels of Frans? Volg dan extra lessen Engels of Frans, waarmee je wordt klaargestoomd voor een internationaal taalcertificaat; Cambridge voor Engels en DELF scolaire voor Frans. Met deze certificaten ben je welkom op veel buitenlandse universiteiten.