Landstede Groep

De brugklas

Wat leuk dat jij binnenkort naar de brugklas gaat! Vind je het vooral leuk of ook wel een beetje spannend? We snappen heel goed dat de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs een flinke stap is. Wij helpen je om die overgang zo makkelijk mogelijk te maken, zodat jij je gauw thuis voelt op het CCC. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over de brugklas verzameld en beantwoord. Als jij deze informatie leest, weet jij wat je bij ons in de brugklas te wachten staat.

Op het CCC zijn verschillende brugklassen:

  • Brugklas vmbo-tl/havo (regulier en tweetalig)
  • Brugklas havo/atheneum (regulier en tweetalig)
  • Brugklas atheneum (regulier)
  • Brugklas gymnasium Orfeo (alleen tweetalig)

Kennismaking
Daar beginnen we al voor de zomervakantie mee. Voor de vakantie – op een woensdagmiddag in juni - kom je op school voor een kennismaking met je nieuwe klas, je mentor en de leerlingmentoren. Dat is fijn, want na de vakantie ken je dan al een paar gezichten.

Rond de zomer komt je mentor bij je thuis voor een korte kennismaking met jou en je ouder(s)/verzorger(s). Zo leert je mentor je ook anders dan alleen op school kennen. En als er bijzonderheden zijn, is dit het moment om dat te bespreken. Dit huisbezoek zorgt ervoor dat de overgang van de basisschool naar het CCC nog makkelijker verloopt.

Je eerste weken op school
Jouw brugklasjaar begint met een kennismakingsperiode van twee weken. In die weken doen we een aantal leuke activiteiten (o.a. buitensportdag, workshops, kennismakingsactiviteiten met je klas) en heb je een week lessen waarbij je kennismaakt met je docenten, uitleg krijgt over de verschillende vak, de lesstof en het huiswerk.  

In deze periode werken we aan positieve groepsvorming. Je leert iedereen – klasgenoten en docenten – goed kennen en je maakt snel nieuwe vrienden. In de lessen werken we aan een goede sfeer in de klas waarin het veilig, rustig en gezellig is en je goed kunt leren.

Aan het eind van de kennismakingsperiode is er een informatiemiddag op school voor je ouders/verzorgers. Dan maken je ouders ook kennis met je mentor en horen ze hoe allerlei zaken op school geregeld zijn.
Na deze twee weken volg je de lessen volgens je rooster.

Lesprogramma
In alle brugklassen krijg je dezelfde vakken. Behalve als je gymnasium Orfeo doet, dan heb je Latijn en Grieks als extra vakken.

De vakken die je krijgt zijn: Nederlands, Engels, Frans, geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, kunst, bewegingsonderwijs, wiskunde, muziek, mentoruur en natuurlijk het wereldvak dat je kiest.

In totaal heb je 30 lesuren in de week.

Lestijden
Elke les duurt 50 minuten. Hoe laat je begint verschilt, meestal het 1e of 2e uur. In de brugklas heb je het 9e uur geen les. 

In de brugklas heb je geen tussenuren in je lesrooster. Als er uitval van een docent is, wordt dat een STIP-uur, waarbij je onder leiding van een andere docent aan je weektaak werkt.

Pauze
De onderbouw heeft een eigen aula waar je in de pauze naartoe kunt gaan. Er staan snoep- en drinkautomaten en je kunt er verse broodjes kopen. Je kunt ook lekker naar buiten, naar het schoolplein.
Elke schooldag heb je twee keer een pauze van 25 minuten.

Mentorles
Elke week heb je twee mentorlessen met je klas. Tijdens deze lessen leer je je klas beter kennen, maar leer je ook plannen, hoe je het beste je huiswerk kunt maken of hoe je voor een bepaald vak het beste kunt leren. Kijk ook de video's die je op school helpen bij het maken van je huiswerk. 

Twee keer per jaar heb je een individueel gesprek met je mentor.

Naast je mentor zijn er in jouw klas ook twee leerlingmentoren. Dat zijn vierdejaars leerlingen waar je ook terecht kunt met je vragen. Vooral de eerste maanden is het fijn dat zij er zijn.

Huiswerk
Van elk vak krijg je een weektaak, dus je weet vooraf het huiswerk voor de hele volgende week. Die weektaak staat in de studiewijzer in Magister, het systeem waar we op het CCC mee werken. Je mentor leert je werken met een agenda en hoe je goed overzicht op je huiswerk houdt.

Het maken en leren van huiswerk gaat niet bij iedereen vanzelf. Daarom besteden we vanaf het begin veel aandacht aan hoe je het beste je huiswerk kunt doen. Zo kun je rustig wennen aan het maken van je huiswerk.

Toetsen
In de brugklas kennen we twee soorten toetsen: een repetitie of een schriftelijke overhoring (so). Een so toetst een klein deel van de lesstof die behandeld is, een repetitie toetst meer lesstof.

In de brugklas krijg je je toetsen verspreid over het jaar. Een week van tevoren krijg je te horen of je een repetitie hebt. Je hebt max. 1 repetitie op een dag. De so’s krijg je meestal ook een week van tevoren te horen. Een enkele keer wordt er onverwacht getoetst.

Aan het eind van de brugklas is er een afsluitende toetsweek.

Wereldvakken
In de eerste weken op school kies je voor een Wereldvak. Het hele jaar volg je lessen in dat Wereldvak. Die lessen krijg je op maandagmiddag, het 7e en het 8e uur. Tijdens je Wereldvak zit je in de klas met leerlingen uit andere brugklassen. Alle niveaus zitten dan door elkaar heen. Je leert dus nog meer nieuwe mensen kennen. Tijdens de Wereldvakken leer je vooral door te doen.

Stel je vraag

Contact

Uw zoon/dochter ziek, beter of absent melden? Klik op Verzuim, rechtsboven op deze pagina.

Ons telefoonnummer: (088) 850 75 00 (bereikbaar op schooldagen van 07.45 - 16.30 uur).
Ons e-mailadres: info@hetccc.nl

Meer over de bereikbaarheid tijdens de zomervakantie leest u hier.

Bezoekadres
Kamperweg 1
8019 AV Zwolle

Postadres
Postbus 1115
8001 BC Zwolle

Plan hier de route naar het CCC.

Parkeermogelijkheden