Landstede Groep

tweetalig onderwijs

In de wereld van nu wordt steeds meer Engels gesproken. Wil jij je daarop voorbereiden? Volg dan tweetalig onderwijs (tto) op het Carolus Clusius College. Dit kan als je havo, atheneum of gymnasium Orfeo doet.

Bij tto krijg je geen wiskunde en geschiedenis, maar mathematics en history. Jij en je klasgenoten leren, overleggen en praten de hele dag Engels met elkaar. Dat is in het begin even wennen, maar gaat al snel vanzelf. Voordat je het weet, vergeet je op het schoolplein weer naar het Nederlands over te schakelen.

 

Photo 2023 09 18 17 48 53 600X450

Voorlichtingen

Check welke activiteiten we in 2024/2025 organiseren:

We hebben een nieuwe website!

Zie je iets dat vragen oproept? Vertel het ons:

Meer info over tweetalig onderwijs:

 • Leren in het Engels

  Bij tweetalig onderwijs krijg je onder meer mathematics, history, geography, biology, physical education, arts en religious education. Je hoeft niet direct perfect Engels te spreken. Gelukkig niet. Als iedereen al Engels kon, zou er geen tweetalig onderwijs bestaan. Wat je wel nodig hebt, is een goede motivatie. Je moet het leuk vinden om in twee talen les te krijgen.
  Jouw vakdocenten zorgen ervoor dat je steeds beter wordt in Engels. Je krijgt bijvoorbeeld de opdracht om op een plaatje ‘the heart’ aan te wijzen. Of om 1.000.000 te zeggen. Bij tweetalig onderwijs volg je geen lessen in een onbegrijpelijke taal, maar op een andere manier. In het begin heb je misschien wat extra hulp nodig of zeg je iets fout. Dat is niet erg, want daar leer je juist van.

 • Toetsen maken in het Engels

  In de brugklas lukt het waarschijnlijk nog niet om open vragen in het Engels te beantwoorden. Wel kun je begrippen in de juiste volgorde zetten of bij een stelling aangeven of hij true of false is. Hoe beter je de taal kent, hoe meer je kunt. Je gaat bijvoorbeeld essays schrijven, houdt spreekbeurten en praat Engels bij groepsopdrachten.

 • Je hoort bij een 'house'

  In de onderbouw wordt je ingedeeld bij één van de vier 'houses'. Jullie hebben een eigen vlag, dragen dezelfde trui en maken samen afspraken. Ook doen jullie met elkaar mee aan onder meer sportdagen en kunstwedstrijden.

 • Goede motivatie

  Een goede motivatie is belangrijk om tweetalig onderwijs te kunnen volgen. Daarnaast zijn we benieuwd naar jouw startniveau van het Engels. Dit is een gespreksonderwerp tijdens het kennismakingsgesprek. 

 • Certificaat

  Je sluit de periode in de onderbouw af met een certificaat voor tweetalig onderwijs. In de bovenbouw haal je een certificaat voor Cambridge Engels. 

 • Wat betaal ik voor tweetalig onderwijs?

  Tweetalig onderwijs brengt kosten met zich mee. Daarom vragen wij, naast de vrijwillige ouderbijdrage, een extra vrijwillige bijdrage van € 225,- per jaar. Hiermee betalen we projecten en excursies. Lukt het niet om de vrijwillige bijdrage te betalen, dan kun je toch tweetalig onderwijs volgen. Het betekent wel dat bij onvoldoende bijdrage we extra activiteiten en faciliteiten eventueel niet kunnen realiseren.