Vmbo-tl
Vmbo-tl-leerlingen houden van vooral van doen. Daarom vinden we het belangrijk dat leren plaatsvindt in levensechte situaties en dat het gericht is op de praktijk. Je gaat dus aan de slag met levensechte opdrachten die verschil maken in een bedrijf, een instelling of in de wereld om je heen. Je hebt daar allerlei vaardigheden voor nodig zoals samenwerken, keuzes maken en terugkijken op je leerproces. Dat leren we je aan door o.a. 20-80-learning.
De vmbo-tl/havo-brugklas
Als je een vmbo-tl- of een vmbo-tl/havo-advies hebt, begin je in de brugklas vmbo-tl/havo. Dit is een dakpanklas, een combinatieklas waarin twee niveaus elkaar overlappen. In de loop van het jaar ontdek je welk niveau goed bij jou past. In het begin volg je alle vakken op vmbo-tl-niveau. Vanaf januari kun je de vakken waar je goed in bent op havo-niveau volgen. Zo ervaar je zelf het verschil tussen het werken op tl- en havo-niveau.
Aan het einde van het schooljaar is er een gesprek met jou, je ouder/verzorger en je mentor, waarbij je op basis van je ervaringen, motivatie en behaalde resultaten kiest welk niveau je in leerjaar 2 gaat doen: tl of havo.
Na de kennismakingsperiode gaan we rustig van start. Vier dagen in de week volg je het vaste programma en krijg je alle vakken en stof die je nodig hebt voor je opleiding. Die vijfde dag begin je in de brugklas met twee mentoruren waarbij aandacht is voor je persoonlijk welbevinden, hoe het met je gaat en werken we aan positieve groepsvorming. Je leert er studievaardigheden als plannen en leren. In klas 1 werk je aan verschillende leuke projecten die jou helpen ontdekken waar je interesses liggen, waar je goed in bent, wat je kunt ontwikkelen etc. Je leert samenwerken, netwerken en presenteren. Handig ter voorbereiding op je latere studiekeuze. Lees meer over de brugklas.
Wereldvakken
Een wereldvak is een vak dat je vanaf klas 1 gaat kiezen. We hebben wereldvakken op het gebied van sport, techniek, media en kunst. Welk wereldvak je volgt, bepaal je helemaal zelf. In klas 1 kies je een wereldvak voor een jaar. In klas 2 kies je elke periode een nieuwe module van de verschillende wereldvakken. Een wereldvak volg je twee uur per week. Lees meer over de wereldvakken.
Ook tweetalig vmbo-tl/havo
Spreek je goed Engels en wil je daar graag nog beter in worden? Dan kun je vmbo-tl/havo in klas 1 en 2 tweetalig volgen. Jij, je klasgenoten en je docenten spreken Engels. Ook de lessen, de boeken en toetsen zijn Engelstalig. Lees meer over tweetalig onderwijs.
De bovenbouw
In de klas 3 kies je een vakkenpakket waarbij je kiest tussen de profielen:
- Economie
- Zorg en Welzijn
- Techniek
Op het CCC bieden we ook in klas 3 van het vmbo-tl 20-80-learning aan. Vier dagen heb je ‘gewoon’ les. Op de dag dat je geen reguliere lessen volgt, krijg je in klas 3 het vak Technologie en Toepassing en het vak PPC, daar leer je over psychologie, presenteren en communicatie. Elke week heeft die les een andere invulling. In klas 3 en 4 doe je projecten die je voorbereiden op je vervolgstudie op het mbo of havo. Je bezoekt bedrijven en je werkt aan levensechte opdrachten voor het bedrijfsleven waarbij je verschillende technologiën waarover je geleerd hebt, in praktijk brengt. De bedoeling is dat het bedrijf het resultaat van jullie opdracht ook echt gaat toepassen. In klas 3 en 4 werk je ook aan je profielwerkstuk.
Op het vmbo-tl word je in vier jaar voorbereid op een vervolgstudie. Met een vmbo-tl diploma kun je een mbo-opleiding op niveau 4 gaan doen of doorstromen naar havo 4 om uiteindelijk havo-examen te doen.
Wil je meer weten over het vmbo-tl op het CCC? Neem dan contact op met de teamleider op 088-8507500.