Landstede Groep

Veelgestelde vragen iPad

Wat is de meerwaarde van het werken met de iPad?
Allereerst de mogelijkheid voor creatieve toetsing. Het eindproduct is niet het traditionele verslag op papier, maar het laten zien van vaardigheden door een presentatie of online uitleg aan klasgenoten. De iPad kan vaardigheden ontwikkelen die lesmethoden in boekvorm niet voldoende bieden. Ten tweede kun je het leerproces gemakkelijker in beeld brengen. Met tussentijdse digitale toetsen hebben de docent en leerling meer inzicht in het individuele leerproces. Ten derde bieden de camera van de iPad en de apps veel mogelijkheden voor activerende lessen.

Hoe wordt de kwaliteit geborgd van onderwijs met de iPad als leermiddel?
Met een heel aantal aspecten uit deze klas hebben we als school al jarenlang ervaring. Daarnaast zijn we al vanaf maart 2012 bezig om het werken met de iPad op het CCC vorm te geven. Om de kwaliteit in de klas te borgen evalueren we op diverse manieren en momenten.

Mag ik zelf weten waar ik de iPad aanschaf?
Ja, het staat u vrij om zelf een keuze te maken voor de aanschaf van de iPad. Als school werken wij veel samen met Xando. In de plaatsingsbrief hebben wij u geïnformeerd over een aanbieding waar u gebruik van kunt maken.

Welke software moet er op de iPad geïnstalleerd worden?


Er zijn diverse apps nodig om met de iPad te kunnen werken in de klas. Daarnaast kunnen wij het downloaden van overige apps niet verbieden. De iPad is immers van u als ouder. Wij beschouwen het als een gedeelde verantwoordelijkheid met ouders om de leerlingen verantwoord met het apparaat te leren omgaan. Binnen de mentorlessen wordt hier veel tijd en aandacht aan besteed.

Hoe kan ik het beste aankopen via de iPad doen?
We adviseren u om het tegoed door middel van een iTunes giftcards op te hogen. Het is ook mogelijk om het account te koppelen aan een creditcard maar dat kan achteraf voor vervelende verrassingen zorgen. Ook is het mogelijk om de iPad zo in te stellen dat u als ouders bij elke aankoop een mail krijgt.

Wat is een Apple ID en waar heb ik dat voor nodig?
Een Apple ID is een persoonlijk account, op naam van de ouders, waarmee de leerling in staat is programma’s te downloaden uit de Appstore.

Is het nodig om in het bezit te zijn van oortjes of een koptelefoon?

Ja, dit is nodig. Tijdens de lessen moeten de leerlingen af en toe individueel videofragmenten bekijken.

Welk type iPad is minimaal nodig om deel te kunnen nemen aan het onderwijs?


Voor leerlingen is het nodig om minimaal een iPad retina of iPad air aan te schaffen. Voor het schoolwerk is hierbij een geheugen van 16GB voldoende. Door online opslag van bestanden en het opgeruimd houden van de iPad is het goed mogelijk hiermee te werken. Met name het privégebruik zal bepalend zijn voor de grootte van het geheugen.

Is de iPad Mini ook geschikt?
Nee, voor het houden van overzicht in de schoolboeken app is het lastig werken met de iPad Mini. Dat is de reden dat wij alleen met de ‘gewone’ formaten iPad aan de slag gaan.

Ik heb thuis een iPad 2 of 3 liggen. Mag mijn kind die gebruiken in de les?

Als u al in het bezit bent van een oudere iPad dan is het mogelijk om hiermee het schoolwerk te doen. Wel is het mogelijk dat er dan al na één jaar al een nieuwe iPad gekocht moet worden omdat het model verouderd is.

Het is voor mij financieel niet haalbaar om een iPad aan te schaffen. Wat nu?
Stuurt u dan een mail naar info@hetccc.nl . Het is namelijk voor alle leerlingen van belang in het bezit te zijn van een iPad. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Wie is er verantwoordelijk als de iPad stukgaat?De leerling is zelf verantwoordelijk als de iPad stukgaat. Er zijn diverse beschermhoezen te koop voor de iPad. We raden een beschermhoes aan te schaffen die het hele apparaat degelijk beschermt bij vervoer in de tas. Voor elke leerling op het CCC is een kluisje beschikbaar. Wij raden leerlingen aan hier gebruik van te maken voor het opbergen van de iPad.

Waar laat ik mijn iPad in de pauze en tijdens de gymlessen?


De iPad kan dan in een kluisje worden opgeborgen. Dit om diefstal en schade aan de iPad te voorkomen. De meeste ongelukken met de iPad vinden niet plaats in het klaslokaal, maar daarbuiten. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat leerlingen in de pauze kunnen kletsen met vrienden.

Kan ik nog wel onderwijs volgen als mijn iPad stuk is?
Naast de digitale versie van de methodes hebben alle leerlingen de schoolboeken ook thuis in de kast staan. Wanneer de iPad stukgaat, kunnen zij deze gebruiken als back-up. Wel is het raadzaam de iPad dan zo snel mogelijk te laten repareren, omdat voor veel opdrachten de iPad noodzakelijk is. Er zijn op school een beperkt aantal leen-iPads beschikbaar.

Stel je vraag

Contact

Ons telefoonnummer: (088) 850 75 00
Ons e-mailadres: info@hetccc.nl

Uw zoon/dochter ziek of afwezig melden? Neem dan contact met ons op via: 
receptie_ccc@hetccc.nl 

Bezoekadres
Kamperweg 1
8019 AV Zwolle

Postadres
Postbus 1115
8001 BC Zwolle

Plan hier de route naar het CCC.

Parkeermogelijkheden