Landstede Groep

Veelgestelde vragen iPad

Wat is de meerwaarde van het werken met de iPad?
Allereerst de mogelijkheid voor creatieve toetsing. Het eindproduct is niet het traditionele verslag op papier, maar het laten zien van vaardigheden door een presentatie of online uitleg aan klasgenoten. De iPad ontwikkelt vaardigheden die lesmethoden in boekvorm niet kunnen. Ten tweede kun je het leerproces gemakkelijker in beeld brengen. Met tussentijdse digitale toetsen hebben de docent en leerling meer inzicht in het individuele leerproces. Ten derde bieden de camera van de iPad en de apps veel mogelijkheden voor activerende lessen.

Hoe wordt de kwaliteit geborgd van onderwijs met de iPad als leermiddel?
Op het CCC hebben we de nodige ervaring met het werken met iPads. Vanaf 2012 zetten we de iPad in als leermiddel. Om de kwaliteit van de lessen te borgen, houden we deze manier van werken doorlopend tegen het licht en voeren we aanpassingen door waar dat gewenst is. 

Mag ik zelf weten waar ik de iPad aanschaf?
In samenwerking met Amac (officiële Apple reseller) hebben wij een eigen webshop waar je een iPad met stevige beschermhoes kan bestellen. Via school krijgt u een aantrekkelijke korting en u helpt de school met een enorme tijdsbesparing om iPads gebruiksklaar te maken voor het nieuwe schooljaar. Een iPad die via onze webshop wordt aangeschaft wordt gebruiksklaar opgeleverd: de aanmelding bij onze MDM JamF School is geregeld, de wifi staat ingesteld, school-apps worden geïnstalleerd en weblinks worden alvast klaargezet. In de plaatsingsbrief staat de informatie die nodig is om daar een iPad te bestellen. 

Wilt u liever (ergens anders) een duurdere/uitgebreidere iPad aanschaffen dan de versie die in de webshop wordt aangeboden, dan mag dat uiteraard. Houd er wel rekening mee dat deze iPad ook in onze MDM JamF School geplaatst moet worden en dat dat handmatig gedaan moet worden.

Besluit u om niet via onze webshop te bestellen, maar zelf de iPad aan te schaffen, neem dan vooraf contact op met school via apple_ccc@hetccc.nl om een afspraak te maken om de iPad bij onze MDM JamF School aan te melden.

Welke software moet er op de iPad geïnstalleerd worden?
De benodigde school-apps en weblinks voor school worden automatisch geïnstalleerd door onze MDM JamF School. Het downloaden van overige apps (games, social media, Netflix etc.) is niet verboden; de iPad is immers jullie eigendom.

Wij beschouwen het als een gedeelde verantwoordelijkheid van ons en ouders om de leerlingen verantwoord met het apparaat te leren omgaan. Binnen de mentorlessen wordt hier tijd en aandacht aan besteed. Verder hebben de meeste docenten op hun iPad de app Klaslokaal van Apple staan. Hiermee kunnen ze eenvoudig en snel linkjes en bestanden met leerlingen delen en gezamenlijk een app of website starten. Met deze app kunnen docenten tijdens de les ook zien welke app een leerling voor zich heeft; dit helpt om leerlingen tijdens de les de afleidingen van de iPad te weerstaan.  I.v.m. de privacy werkt dit enkel en alleen op school. 

Hoe kan ik het beste aankopen via de iPad doen?
We adviseren u om het tegoed door middel van een iTunes giftcards op te hogen. Het is ook mogelijk om het account te koppelen aan een creditcard maar dat kan achteraf voor vervelende verrassingen zorgen als zoon- of dochterlief ongevraagd allerlei aankopen doet op de creditcard. Gelukkig is het mogelijk om de iPad zo in te stellen dat u als ouders bij elke aankoop een mail krijgt.

De apps die door school worden geïnstalleerd zijn kosteloos of al betaald (door school).

Wat is een Apple ID en waar heb ik dat voor nodig?
Een Apple ID is een persoonlijk account, waarmee de leerling in staat is programma’s te downloaden uit de Appstore. Personen onder de 13 kunnen niet zelf een Apple ID aanvragen, maar als ouder kun je wel een Apple ID voor je kind aanmaken. Hoe dat werkt, lees je op www.iculture.nl/tips/apple-id-kinderen/

LET OP: voor deze stappen heb je als ouder zelf ook een Apple ID nodig, die kun je aanmaken op de site https://appleid.apple.com/

Zijn er accessoires nodig zoals een pen en koptelefoon?
Tijdens de lessen moeten de leerlingen af en toe individueel audio- of videofragmenten bekijken, dus een koptelefoon is dan wel een vereiste. Dat mogen natuurlijk EarPods zijn, maar dat is echt niet verplicht. Naast een koptelefoon is een stylus (pen) om op de iPad te kunnen schrijven nodig. Ook daar geldt: dat mag de Apple Pencil zijn, maar de STABILO SMARTball 2.0 is een prima alternatief.

Welk type iPad is minimaal nodig om deel te kunnen nemen aan het onderwijs?
We adviseren om een nieuwe iPad te kopen, zodat je daar de komende 3 (of 4) jaar ook mee toe kan. Door online opslag van bestanden (via iCloud en Office365) en het opgeruimd houden van de iPad is dit zeker mogelijk. Met name het privégebruik is bepalend voor de grootte van het geheugen.

Is de iPad Mini of Android tablet ook geschikt?
Nee, veel sites bij de studieboeken worden te klein dus onleesbaar met de iPad Mini. Dat is de reden dat wij alleen met de ‘gewone’ formaten iPad aan de slag gaan. Een Android tablet past helaas niet in onze Apple omgeving. Een écht goede Android tablet is veelal ook niet goedkoper dan de iPad die wij in onze webshop aanbieden.

Scholierenregeling
Wij willen u erop wijzen dat de gemeente, waarin u woont, een ‘scholierenregeling’ aanbiedt. Deze is bedoeld voor een tegemoetkoming in diverse schoolkosten. Informatie hierover vindt u op de website van de gemeente waar u woont; zoek hiervoor op ‘scholierenregeling’. Ook kunt u een beroep doen op de ‘Stichting Meedoen’ (dit is de Zwolse benaming, www.meedoenzwolle.nl). In Hattem e.o. is dit de ‘Stichting Leergeld’, (www.leergeldnoordveluwe.nl). In iedere gemeente is er een dergelijke stichting met hiervoor een eigen benaming.

Ook kunt u de iPad via school in termijnen te betalen. U bent dan wel verplicht om de hoes én verzekering erbij af te nemen. Mocht het financieel dan nog niet haalbaar zijn, neem dan contact op met school via info@hetccc.nl om te vragen naar de mogelijkheden. We vinden het heel belangrijk dat iedere leerling mee kan doen op het CCC. De kosten van een iPad mogen geen reden zijn om niet voor het CCC te kiezen.

Wie is er verantwoordelijk als de iPad stukgaat?
De leerling is zelf verantwoordelijk als de iPad stuk gaat. We adviseren om een stevige hoes voor de iPad te kopen. De beschermhoes die te koop is in onze webshop is een hele robuuste.

Voor elke leerling op het CCC is een kluisje beschikbaar. Wij raden leerlingen aan hier tijdens de pauze en bijv. de gymles gebruik van te maken voor het opbergen van de iPad. De meeste ongelukken met de iPad vinden namelijk niet plaats in het klaslokaal, maar daarbuiten.

Kan ik nog wel onderwijs volgen als mijn iPad stuk is?
Naast de digitale versie van de boeken, krijgen alle leerlingen de schoolboeken ook fysiek thuis gestuurd. Wanneer de iPad stuk gaat, kunnen zij deze dus gebruiken als back-up. We zien toch ook dat leerlingen het wel fijn vinden om dat papieren boek ook gewoon in de les te gebruiken.

Wel is het raadzaam de iPad zo snel mogelijk te laten repareren, omdat voor veel opdrachten of het nakijken van huiswerk de iPad toch wel noodzakelijk is.
Er zijn op school een beperkt aantal leen-iPads beschikbaar die we vlot kunnen klaarmaken voor de leerling (zodat hij bijv. op die iPad ook gewoon toegang heeft tot z’n eigen Office365-omgeving). Aanvragen kan door het formulier op Leen-iPad aanvragen in te vullen.

Stel je vraag

Contact

Uw zoon/dochter ziek of afwezig melden? Neem dan contact met ons op via: 
receptie_ccc@hetccc.nl 

Ons telefoonnummer: (088) 850 75 00 (bereikbaar van 07.45 - 16.30 uur).
Ons e-mailadres: info@hetccc.nl

Bezoekadres
Kamperweg 1
8019 AV Zwolle

Postadres
Postbus 1115
8001 BC Zwolle

Plan hier de route naar het CCC.

Parkeermogelijkheden